Extinction Rebellion Danmark: Et åbent oprør

Af Lucas Oliver Bigandt

(Se original: http://www.nytfokus.nu/nummer-15/extinction-rebellion-danmark-et-aabent-oproer/)

Den internationale bevægelse Extinction Rebellion har gennem synlige aktioner været med til at sætte kravet om klimahandling på dagsordenen. Også i Danmark, hvor Extinction Rebellion Danmark har udført happenings. I denne artikel har vi givet ordet til en af bevægelsens aktive, som fortæller om tankerne bag bevægelsen.

undefined

Vi skal forholde os i ro, selvom vores hus står i flammer. Vi skal glemme barndomsminder med snelukkede skoler og minusgrader i januar. Vi skal glemme alt, vi lærte i skolen. Vores kritiske sans, forsigtighedsprincipper, fornuften og medmenneskeligheden. Vores indre stemme forsøger at advare os. Hvordan kan det være? Vi bliver ført bag lyset.
    Den nuværende politiske retning fører os direkte i afgrunden. Vores politik er determineret af elitens vilje. Vores folkestyre er blevet til et plutokrati. Suverænen, altså befolkningen, bliver ikke hørt og den generelle vilje forkastet. Den sociale kontrakt er brudt.
    Vores politiske ledere burde være i gang med at tilpasse vores samfund til fremtiden, forsøge at lempe klimaændringer og regenerere vores natur. Det går meget langsomt, og ingen konkret handlingsplan er sat i værk. Vi kan heller ikke regne med regeringens handling bliver omfattende nok. Vi bør også regne med, at planen vil være på bekostning af de svageste, når det næsten kun er erhvervslivet og toppen, der sidder i forhandlingslokalerne.
    Hvad har det at gøre med miljø og klima?
    Klima- og biodiversitetskrisen udspringer af et ældgammelt problem. Indfødte befolkningsgrupper, civilisationens borgere og arbejdere har ikke råderet over deres eget land og resurser. Det har ført til at multinationale firmaer på elitens kommando dyrker rovdrift på vores planets resurser og uden nogen respekt for dyrene, naturen eller menneskets indbyrdes relationer. Grådigheden hærger og ødelægger alt, hvad vi har kært.

Vestens moralske ansvar
Vi er langt fra målet ifølge den seneste Emission Gap Report fra FN, der fortæller os, hvor stort gabet er mellem vores klimamål og den handling, vi tager. Vi bør reducere med 7,6 pct. årligt fra 2020 til 2030 for at forblive under 1,5 grader over det førindustrielle niveau. Sjælendt medregner man feedback loops og ikke-lineære tipping points, som kan accelerere klimaforandringer langt hurtigere, som vi f.eks. har set det med de australske brande.
    Historisk set kommer udledningen fra vestlige lande og det globale nord. Den temperaturstigning vi mærker nu, skyldes den velstand, vi har fået igennem kul, olie og fossile brændstoffer, der har kunne køre det tunge maskineri og drive bl.a. vores landbrug
    Et andet privilegium vi har, som produkt af vores velstand, er relativt stærke frihedsrettigheder. Vi har faktisk et nogenlunde ordentligt samfund, og en udvidelse imod et ”fungerende demokrati tilbyder det eneste håb for at overkomme” klimakrisen, fortæller Noam Chomsky, verdenskendt filosof, magtkritiker og politisk aktivist og anarkist.
    I modsætning til mange lande i det globale syd, som ikke har samme frihedsrettigheder og ikke kan nå de samme mål som os i vesten, skal vi trække den største del af byrden. Men igen kan vi ikke prale her.

Hvad gør vi nu?
Vi går ind for et fredeligt og åbent oprør med udgangspunkt i sandheden om størrelsen af udfordringen. Den nuværende politik, der bliver ført, er ude af trit med sund fornuft – den sociale kontrakt er brudt. De regerende kræfter kan ikke længere opretholde vores sikkerhed eller fremtid.
    Friheds-, kvinde-, arbejderrettigheder og din fritid blev historisk tilkæmpet gennem et stort folkeligt pres. Den samme kamp må vi gå ind i, som det er gjort før, og vinde rettigheder for vores natur. Vi må skabe en fredelig, decentraliseret, selvforvaltet folkebevægelse, som tør sætte sig imod den nuværende uorden – det er vores eneste chance.
    Vi kræver, at befolkningen bliver sat i beredskab, så vi kan tilpasse os de nye omstændigheder. Vi kræver handling nu i tråd med vores historiske og moralske ansvar. Vi kræver, at vi udvider demokratiet imod et deliberativt, direkte demokrat og nedsætter et ambitiøst borgerting, der stræber efter, hvad der er nødvendigt.

Extinction Rebellion
I Extinction Rebellion overtræder vi den uretfærdige lovgivning for at vise dens ugyldighed. Det gør vi ved at organisere os i arbejdsgrupper, der arbejder autonomt, decentraliseret og i konføderationer, som gradvist arbejder sig henimod at få 3,5 pct. af befolkningen på gaden. Erica Chenoweth, amerikansk professor i ikkevoldelig civil modstand, har gennem sit arbejde vist, at de mest succesfule oprør er fredelige (dobbelt så effektive som voldelige), og at man har en 100 pct. chance for at få sine krav igennem, når man på gaden opnår den kritiske masse på 3,5 pct.
    Vi laver både mindre civil ulydighedsaktioner kombineret med at vi et par gange om året organiserer en oprørsuge, hvor vi skal have så mange mennesker på gaden og løfte de stemmer, som vi som regel ikke får hørt. Alle er velkomne til at deltage.
    Hvis du ikke vil finde dig i, at der ikke bliver gjort nok ved krisen, og vil se handling nu, så bliv en del af vores åbne og fredelige oprør. Vi bestræber os på at sikre, hvad der nødvendigt for, at de kommende generationer kan overleve, og ikke hvad der lige nu virker realistisk.
    Vi byder alle velkommen Vores næste oprørsuge bliver højest sandsynligt d. 6-10 maj i København.

Find Extinction Rebellions på Facebook eller xrdk.org

Se oversigt over artikler i Nyt Fokus #15

Lucas Oliver Bigandt er musiker, studerer filosofi og historie på RUC og er aktiv i Extinction Rebellion Danmark.

Offentliggjort af lucasbigandt

Jeg er en revolutionær demokrat, og mener, at tiden er inde til at oprør imod den bestående verdensorden nationalt og internationalt. Jeg mener borgerting kan erstatte politikerklassen og at involverende (semi-) direkte demokrati er det eneste, det eneste lys i skyggen af mørket klima, miljø og samfundsmæssigt kollaps.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: