Kobane Dagene 2020

1. Den demokratiske front i Mellemøsten og sejren over ISIS

Mange søger i denne tid svaret på, hvordan man underminerer fundamentalistiske religiøse grupper, fascister og barbari. Svaret ligger ikke i at efterligne deres selvfede egoisme og nationalisme, men i stedet fik vi svaret d. 1 november 2014, da demokratiske kræfter I byen Kobane, i området Rojava (Nord og Øst Syrien), forsvarede sig imod ISIS, der havde belejret byen og ført selvmordsmissioner imod Kobane i mange måneder. 1. november viste offentligheden sin ufravigelige støtte til Kobanes heroiske kamp og millioner gik på gaden i solidaritet med byen. Under slaget måtte 233 civile og 37 frihedskæmpere lade livet og 200.000 var nødsaget til at flygte til Tyrkiet.

Men I forsvaret af Kobane vendte lykken for ISIS, og det viste sig for vesten, at det bedste våben imod fundamentalistiske og fascistiske fraktioner i Mellemøsten var ved at støtte de demokratiske bevægelser, hvilket USA gjorde og gav militærstøtte til YPG/YPJ/SDF, de kurdiske-ledet frihedsstyrker, som har været spydspidsen i denne kamp.

Kobane blev ikke bare enden på ISIS, men starten på en helt ny samfundsform – den demokratiske konføderalisme, hvorigennem kurderne organiserer sig. Demokratisk konføderalisme er en milepæl i Mesopotamiens befrielseskamp. Kvindefrigørelse og økologi er i det højt organiserede samfund i Rojava et egalitært alternativ til vestens statskapitalisme. Den demokratiske konføderalisme baserer sig på en (semi/direkte) samtaleorienteret demokratisk model, hvori alle har lige rettigheder og plads i borgerforsamlinger uanset hvem du er.

2. En revolution blomstrede med naturen i centrum

Det er mere end bare selve indbyggerene, landet og byerne, der bør forsvares i Rojava, men en model for resten af verden, en måde man frit og demokratisk kan forvalte Mellemøsten med feministiske og økologiske principper. Folkeforsamlinger er kernen af deres samfundsmodel. Alle kommer til ordre og man tager aktivt borgerne med i regeringsprocessen. Civilsamfundet, kommuner, skoler, fagforeninger og borgerråd samt sociale bevægelser er de bærende pæle i samfundet. Sociale bevægelser udgør mindst 40% af repræsentanterne i de øverste lag af samfundet og kvinderne har vetoret.

Efter ISIS fald spirede en gejst og et mod frem, der ikke mindre end forvaltede denne helt nye sociale revolution, der ikke bare er et opgør med ISIS og fascisme, men med vestens kapitalistiske konkurrence mentalitet og national statens destruktive virke. I stedet for konkurrence er man begyndt at samarbejde om at skabe en ny verden, hvor mennesket sameksisterer med naturen og opbygger en mentalitet rodfæstet i lighed, fred og harmoni med sine omgivelser og naturen. Systemet har hverken kapitalisme eller stat, men behandler i stedet regering, som værende noget alle deltager direkte i.

3. Hvad har Mellemøsten med klima- og miljø at gøre?

Noam Chomsky, verdenskendt magtkritiker, pointerede forleden, at det eneste håb, vi har om at overleve klima- og miljøkrisen, er ved at værne om et fungerende demokrati med meget aktivt deltagende borgere og bevægelser. Klima- og miljøkrisen fundamentale problem er, at demokratiet verden over er bliver undermineret. Koncentreret magt, stat og kapital, er det eneste, som har noget at skulle sige– profit bliver derfor prioriteret over naturen.

Revolutionen i Kobane, Rojava prioriterer ikke profit over naturen. I Rojava efterlever man disciplineret et levende demokrati. Her kan et miljøbeskyttende og et kærligt samfund blomstre. Man ser det i kampagnen Make Rojava Green Again (makerojavagreenagain.org), hvor især kvinder, har taget styringen i at gøre revolutionen så grøn som mulig.

4. Arbejdet fortsætter lokalt og internationalt

Herhjemme skylder vi revolutionen i Rojava og de herboende kurdere at give lyd fra os, og vise vores solidaritet med dem i fronten i kampen for demokratiet. Vi skal også ændre vores nuværende system, der er ved at føre os direkte i afgrunden pga. klima- og miljøkrisen. Borgerting, borgerforsamlinger og folkeforsamlinger er afgørende for, at vi kan få en lokal, national og international samtale om, hvordan vi handler på de mange kriser, og først og fremmest klima- og miljøkrisen, som kun giver os få år tilbage. Det er også afgørende, at klimabevægelserne tager international solidaritet til hjertet og favner alle dem, hvis demokrati er i fare eller ikke eksisterende. Uden et demokrati – ingen grøn omstilling.

Vi skal også, som de kurdiske-ledet styrker mobilisere hundredetusinder mennesker og gøre op med vores sexistiske og antidemokratiske samfund en gang for alle. Vi skal på tværs af vores forskelle finde sammen, og reviderer vores nuværende samfund. Revolutionen i Rojava måtte også reviderer deres gamle ideologi og samfundsidealer, som var baseret på dogmatisk marxisme, en revidering Öcalan stod i spidsen for.

Men denne Revolution, der er en inspiration for hele verden er nu under enormt pres. Mindst 11.000 har nu mistet livet i forsvaret imod den fascistiske terror i området. Især den tyrkiske regering har under præsident Erdogan med sin terrorkampagne ødelagt vandværker, afbrændt afgrøder, stoppet naturlige floder, fældet træer samt givet husly til ISIS, og indlogeret dem i hans hær. Tyrkiet har nu allerede invaderet demokratiske forvaltede områder og presser sig nu længere ind i Rojava. Erdogan har i denne uge truet hele to gange med at invadere Rojava.

Vi må vise vores solidaritet med Rojava, men også udvide vores demokrati herhjemme. Demokratiet kan sejre, men vi skal begynde at forstå, hvad demokratiet er værd, så vi vil værne om det og tage os af dets overlevelse. Når vi begynder at forstå demokratiet vil vi have mere respekt for ægte demokratier rundt i verden. Heldigvis kan vi gøre det med et ægte levende eksempler for øje…

Længe leve international revolution, Biji Kobane, Biji Rojava!

Offentliggjort af lucasbigandt

Jeg er en revolutionær demokrat, og mener, at tiden er inde til at oprør imod den bestående verdensorden nationalt og internationalt. Jeg mener borgerting kan erstatte politikerklassen og at involverende (semi-) direkte demokrati er det eneste, det eneste lys i skyggen af mørket klima, miljø og samfundsmæssigt kollaps.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: